Kuntavaalien siirto 2021

Kaunisgrani kommentit Kauniaisten perussuomalaiset

Ohessa lehtiartikkeli sekä kommentti kokonaisuudessaan

Kauniaisissa löytyy ymmärrystä vaalien siirrolle

7.3.2021

Miten kommentoit päätöstä, oliko oikea päätös?

Vastaus:

Vaalilain 10 §:n mukaan oikeusministeriö toimii valtioneuvostossa ylimpänä vaaliviranomaisena. Oikeusministeriön tehtävä on siten huolehtia, että vaalien järjestäminen onnistuu ajallaan. Kuntavaalien ajankohta on laissa säännelty. Vaalipäivä on vaalilain 144 §:n mukaan huhtikuun kolmas sunnuntai. Kuntalain 15,1 §:n mukaan valtuuston toimikausi on neljä vuotta ja se alkaa vaalivuoden kesäkuun alusta. Säännös sisältyy kuntalain II osaan, joka sisältää säännöksiä demokratiasta. Vanhan valmiuslain 29 §:n kunnallisvaalien siirtämistä koskevasta säännöksestä luovuttiin lainmuutoksella L1552/2011, sillä hallituksen esityksen HE 3/2008 mukaan vaalien toimeenpanoa poikkeusoloissakin pidettiin tärkeänä.

Monissa maissa on järjestetty vaaleja huomattavasti hankalammissa korona-tilanteissa. Yhdysvaltain (marraskuu 2020) ja Portugalin (tammikuu 2021) presidentinvaalit pidettiin ajallaan, vaikka Portugalissa oli yli 10-kertaisesti pahempi koronatilanne kuin Suomessa (15.300 tartuntaa/10 milj). Kataloniassa järjestettiin helmikuussa 2021 vaalit, joissa huomioitiin riskiryhmien lisäksi myös koronatartunnan saaneet ja karanteenissa olevat. Sveitsissä pidettiin kansanäänestys 7.3.2021. Hollannissa on tarkoitus järjestää maaliskuun 2021 parlamenttivaalit normaalisti.

Suomen koronatilanne on monia muita maita parempi ja silti Suomessa vaalit siirretään. Päätösehdotusta on perusteltu THL laskelmilla. THL on tehnyt mallinnuksia koronan leviämisestä. Kysymyksessä ei ole ollut ennuste koronan leviämisestä.

Ehdokashakemusten jättöpäivä on ollut 9.3.2021 vaalilain 152 §:n mukaisesti. Oikeusministeriön päätös on annettu 3 päivää sitä ennen, vaikka vaalien ajankohta ja uuden valtuuston toimikausi on tiedetty jo lain perusteella vuosia sekä myös koronan vaikutus ja leviäminen on ollut tiedossa jo vuoden, samoin kuin muunnoksen leviäminen jo useita kuukausia.

Lisäys: Ehdokashakemusten jättöpäivää on jatkettu 4.5 saakka. Ehdokashakemusten jättöpäivän siirron taustalla ei voi olla terveydelliset syyt, vaan suurin osa puolueista on halunnut lisäaikaa lisäehdokkaiden hankkimiseen.

Vaalien siirto on nykyisin voimassa olevan lain ja demokratian vastainen päätös ja heikentää siten demokratian uskottavuutta. Oikeusministeriöllä on ollut aikaa reagoida tilanteeseen jo huomattavasti aiemmin, joten koronavaaleihin valmistautuminen ei ole tapahtunut asianmukaisesti muiden maiden tapaan. Oikeusministeriö joutuu ratkaisemaan mm. karanteenissa olevien äänestämismahdollisuuden vaalien ajankohdasta riippumatta. Vaalien järjestäminen koronaturvallisesti olisi ollut mahdollista ennakkoäänestyksen ja vaalipäivän aikataulutuksella, järjestämällä enemmän äänestyspaikkoja myös esim. drive in-äänestyspaikalla, kuten koronatestitkin sekä ohjeistamalla ihmisiä. Nykyiselläänkin esim. kaupoissa on samaan aikaan paljon ihmisiä, vaikka voimassa on erilaisia koronarajoituksia. Jos kauppaan pääsee turvallisesti, pääsee turvallisesti myös ennakkoäänestykseen tai varsinaiseen äänestykseen, kunhan järjestelyt toteutetaan huolellisesti. Myös sähköinen äänestys Viron tapaan tulisi olla mahdollista.

Mitä tämä tarkoittaa vaalityölle?

Vastaus: Lisäaikaa ja lämpimämpiä keväisiä säitä

Miten tämä vaikuttaa äänestysprosenttin?

Vastaus: Äänestysprosentti todennäköisesti nousee, jos koronatilanne on 13.6 parempi.

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa